• Začiatok školského roka 2021/2022

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa vo Veľkej Lesnej oznamuje žiakom a rodičom  že otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok 2. septembra sv. omšou o 8.30 hod.

            Po sv. omši sa žiaci presunú do tried, kde dostanú základné informácie k vyučovaniu v nasledujúcich dňoch. Pred vstupom do budovy školy musí každý žiak odovzdať  triednemu učiteľovi Vyhlásenie o bezpríznakovosti. V tento deň je vstup do budovy  školy výnimočne povolený  iba rodičom prvákov, za dodržania epidemiologických opatrení a odovzdaní Vyhlásenia o bezpríznakovosti návštevníka. Vyhlásenie môžu odovzdať prostredníctvom Edupage alebo v listinnej podobe.

            Prevádzka MŠ bude 2.9. celodenná. Rodičia musia predložiť Vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka a taktiež Vyhlásenie o bezpríznakovosti návštevníka pre tých, ktorí budú vodiť dieťa do materskej školy.

            V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, odporúčame rodičovi alebo zamestnancovi, aby o tom informoval školu prostredníctvom formulára Oznámenie o výnimke z karantény. V prípade potvrdeného pozitívneho prípadu COVID-19 v škole, tak bude môcť riaditeľka školy bezodkladne požiadať osoby, ktoré neprekonali COVID19 a nie sú zaočkované, aby čo najrýchlejšie opustili priestory školy, a zároveň uplatniť výnimku na žiakov a zamestnancov, ktorí na ňu majú nárok.

          • Antigénové samotesty pre žiakov

          • Organizácia distribúcie antigénových samotestov na domáce použitie poskytnutých zo Správy štátnych hmotných rezerv SR pre žiakov základných škôl (23.08.2021)

            V súvislosti so začatím nového školského roka 2021/2022 v záujme zabezpečenia ochrany života a zdravia na školách počas pandémie COVID-19 sú pre žiakov základných škôl, ktorí prejavia záujem, k dispozícii antigénové samotesty na domáce použitie. Možnosť antigénového samotestovania v domácom prostredí môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Zámerom MŠVVaŠ SR je umožniť žiakom základných škôl vykonať antigénové samotestovanie v domácom prostredí dvakrát týždenne počas ďalšej nadchádzajúcej vlny pandémie COVID-19. V priebehu školského roka budú mať rodičia možnosť využívať dobrovoľné samotestovanie žiakov antigénovými testami v domácom prostredí.

            Antigénové samotesty vydávané Správou štátnych hmotných rezerv SR sú Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky dodatočne schválené ako samodiagnostické testy (rozhodnutie č. UNMS/02120/2021-801 004194/2021 zo dňa 22. 3. 2021). Antigénové samotesty sú balené v krabiciach po 25 kusov a k nim extra pribalené sterilné odberové tyčinky na výter z prednej časti nosa v počte 25 kusov (na tzv. nazálny výter) na vykonanie samotestu. Každý žiak základnej školy, ktorého rodič prejaví záujem, teda dostane 1 sadu 25 ks testov na domáce samotestovanie (1 balenie sada - krabica) a k tomu 25 ks sterilných odberových tyčiniek na výter z prednej časti nosa (na tzv. nazálny výter). Pri testovaní dvakrát týždenne bude sada antigénových samotestov postačovať približne na obdobie 12 týždňov. Pokiaľ sa rodičia rozhodnú využiť možnosť domáceho samotestovania žiakov, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy, alebo kedykoľvek keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19. Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR a tiež v prílohe tohto oznamu.

          • Nový oznam o dotácii na stravu

          • Nové usmernenie od UPSVR o dotáciach na stravu:

            Dobrý deň,

             

            v nadväznosti na informáciu k zmenám pri poskytovaní dotácií na stravu Vám dávame do pozornosti, že už je platný zákon č. 257/2021 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2021/257/20210801.html), ktorý medzi oprávnené deti na poskytovanie dotácií s účinnosťou od 01.08.2021 doplnil aj skupinu detí vo veku od 6 do 15 rokov, ktoré žijú v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti na toto dieťa neuplatnil nárok na zvýšený daňový bonus (1,7 násobok sumy daňového bonusu).

             

            V tejto súvislosti si Vás dovoľujeme informovať, že vzhľadom na uvedené sú aktualizované informácie na webovej stránke ústredia k poskytovaniu dotácií v novom školskom roku a v letných školách: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022.html?page_id=1102173 a https://www.upsvr.gov.sk/buxus/generate_page.php?page_id=1041438

             

            Vzhľadom na skutočnosť, že nezamestnaní rodičia si vypisujú čestné vyhlásenia o neuplatnení si nároku na zvýšený daňový bonus, čo sa im javí jednoduchšie ako požiadať úrad o posúdenie, či dieťa žije v domácnosti s príjmom najviac vo výške sumy ŽM, resp. predložiť potvrdenie, či je domácnosť v HN si Vás dovoľujeme informovať, že je možné zo strany zriaďovateľa akceptovať aj takéto čestné vyhlásenie a nie je potrebné, aby takéto domácnosti žiadali o posúdenie, či ide o domácnosť, ktorej príjem je najviac vo výške sumy ŽM, aj keď takáto domácnosť by spĺňala podmienku na poskytnutie dotácie aj z tohto titulu. Ide o rozhodnutie rodiča, na základe akého titulu bude jeho dieťa oprávnené na poskytovanie dotácie na stravu a zákon o dotáciách uvedené nevylučuje.

             

            S cieľom poskytnúť finančnú podporu deťom a rodinám, v čo možno najväčšej možnej miere je však potrebné upozorniť rodičov, že v prípade poberateľov PHN by nemal byť problém zo strany úradu bezodkladne vydať potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje PHN. Ak by takíto rodičia namiesto tohto potvrdenia predložili čestné vyhlásenie o neuplatnení si nároku na zvýšený daňový bonus, mohlo by dôjsť k situácii, že z uvedeného dôvodu by nebola poskytnutá dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách, t.j. na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ s najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje PHN. Takýmto konaním by teda rodičia, ktorým sa poskytuje PHN ukrátili ostatné deti v ZŠ/MŠ o možnosť poskytnutia dotácie na stravu, ktorú im umožňuje zákon o dotáciách. Vzhľadom na uvedené v prípade výchovno-vzdelávacích zariadení s väčším počtom poberateľov PHN, žiadame zriaďovateľov o dôsledné preverenie predmetnej skutočnosti v súčinnosti s rodičmi, resp. osobami, v ktorých starostlivosti deti sú.

             

            Vzhľadom na otázky niektorých zriaďovateľov v súvislosti s podpisovaním čestného vyhlásenia o neuplatnení si nároku na zvýšený daňový bonus uvádzame, že je postačujúce, ak predmetné čestné vyhlásenie podpíše jeden z rodičov, nakoľko uvedené vyhlasuje tento rodič za celú domácnosť (viď. znenie § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách: „... dieťa žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa...“).

             

            Záverom by sme si Vás dovolili požiadať, aby zriaďovatelia spojených škôl ZŠ s MŠ v zozname detí označili deti na  MŠ a deti na ZŠ. Taktiež v takýchto prípadoch je potrebné uvádzať celkový počet detí za MŠ a aj na ZŠ.

             

            Ďakujeme za spoluprácu a prajeme pekný deň.

             

             

            S pozdravom

             

             

            Mgr. Martina Heligmanová

            Oddelenie hmotnej núdze, náhradného výživného a ŠSD

             

            ÚPSVR  Poprad

            Hraničná 667/13

            058 01  Poprad

             

            číslo telefónu pre volanie ÚPSVR: 520 174

            pre volanie mimo siete ÚPSVR: 052/2440174

          • Oznam o dotácii na stravu v školskom roku 2021/2022

          • Vážení rodičia!

            Od 1. augusta 2021 sa ukončuje celoplošné poskytovanie dotácií na stravu (tzv. OBEDY ZADARMO) v ZŠ a v poslednom ročníku MŠ. Dochádza k zmene v poskytovaní tejto dotácie.

            V prílohe vám posielame informáciu k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa(ďalej len „dotácia na stravu“) v školskom roku 2021/2022.

            K poskytnutiu dotácií na stravu je potrebné predložiť:

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,

            - čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa.

            Prosím rodičov, aby doklady k poskytnutiu dotácie na stravu doručili do školy do 23.7.2021.

            INFORMaCIA_pre_ziadatelov.doc

            cestne_vyhlasenie_SJ.docx

             

          • Čerstvé hlavičky - oznam

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 3. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu!

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            Ďakujeme za každý Váš hlas!

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa, Veľká Lesná 16 v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. (podľa § 150 ods. 5) poskytuje žiakom základnej školy a deťom MŠ

            na deň 13. mája 2021 (štvrtok)

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - cirkevný sviatok.

            Vo vyučovaní sa bude pokračovať 14. mája (v piatok).

          • Oznam

          • V súvislosti so zlepšujúcou sa epidemiologickou situáciou (ružová alebo červená farba okresu) žiak a ani jeho zákonný zástupca nemá povinnosť predkladať negatívny výsledok testu. V prípade zaradenia okresu do III. stupňa varovania (bordová farba okresu) je potrebné predkladať negatívny test s frekvenciou 7 dní.

            Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka predkladá čestné vyhlásenie.

          • Zápis do materskej školy

          • Zápis do materskej školy sa uskutoční v dňoch od 10. do 14. mája a priebežne do konca júna. Zapísať dieťa je možné aj v elektronickej forme, alebo si prihlášku môžete vyzdvihnúť v papierovej forme v MŠ.

            Poznámka : Pri vyplňaní prihlášky do MŠ uvádzajte odbor - základná škola 1.st, nakoľko Vám prihlášku do MŠ neodošle.  Ďakujeme.

            Elektronická prihláška tu: