• Čo v prípade neúčasti žiaka na vyučovaní

          • Zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (príloha). Pri prerušení viac ako 5 pracovných (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) dní z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení obezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

          • Dôležitý oznam

          • Vzhľadom na prijaté opatrenia súvisiace s nástupom do školy Vás žiadame o oboznámenie sa s príslušným manuálom pre základné školy.

            Dokument je koncipovaný ako Alert (výstražný) systém a manuál odporúčaní v troch úrovniach – zelenej, oranžovej a červenej. Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na ochorenie.  Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitivity dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka alebo jedného pedagóga. 

            Zelená fáza  

            Základné odporúčania:

            - Škola zverejnení oznam na vchodových dverách, ktorý hovorí, za akých podmienok nemôže nastúpiť dieťa/žiak do základnej školy

            - Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností je nutné voliť tak, aby boli zaistené hygienicko – epidemiologické opatrenia.

            - Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci základnej školy v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia rozstupy medzi žiakmi a žiakmi a pedagógmi pri výchovno – vzdelávacom  procese.

            - V prípade podozrenia na ochorenie COVID – 19 v základnej škole bezodkladne rieši vzniknutú situáciu podľa usmernenia tohto manuálu, časť Oranžová fáza.

            Zákonný zástupca:

            - Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            - Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            - Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy  a školského klubu detí na školský rok 2020/2021. 

            - Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné vyhlásenie alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

            - V prípade, že u dieťaťa/žiaka je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu/žiakovi nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa (žiak) zo školy vylúčené.

            Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim  k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom. 
             
            Odporúča sa: 

            - Pri ceste do školy sa žiaci riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú s výnimkou žiakov prvého ročníka základnej školy. Žiaka môže v budove školy sprevádzať vždy len jeden zákonný zástupca.

            - Odporúčame minimalizovanie zhromažďovania osôb pred základnou školou. 

            - Základná škola v spolupráci so zriaďovateľom zabezpečí dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.

            - Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy a školského klubu detí.

            - Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. 

            Viac na:

          • Zápis do materskej školy

          •    Vedenie ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa vo Veľkej Lesnej oznamuje, že prijímanie žiadostí  do materskej školy pre školský rok 2020/2021 sa uskutoční 20.5.2020 od 10.00 hod. za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení.

                  Podmienky prijatia:

            1. vyplnená Žiadosť  o prijatie (žiadosť poskytne materská škola prípadne je k dispozícii na stránke školy); žiadosť sa nepotvrdzuje u pediatra, až po skončení pandémie sa potvrdeni o zdravotnom stave dodatočne doloží k žiadosti
            2. dieťa do 31.8.2020  dovŕši 3.roky
            3. dieťa má osvojené hygienické návyky
            4. ak má dieťa špeciálne potreby, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,
            5. prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku,  deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a deti s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
            6. deti po dovŕšení 2,5 rokov sa prijímajú iba výnimočne, ak to umožní kapacita materskej školy

                                                                                                        Mgr. Mária Šromovská, riaditeľka školy

          • Zápis do 1. ročníka - zmena

          • Podmienky zápisu pre školský rok 2020/2021

                  

                              Zápis žiakov do 1. ročníka základnej školy sa uskutoční v zmysle § 20 ods. 3 písm. a) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) dňa

             

            16. apríla 2020   

            bez osobnej prítomnosti dieťaťa podaním prihlášky elektronicky alebo osobne (pri dodržaní všetkých preventívnych opatrení)

             

            1. Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od ukončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
            2. Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.
            3. Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasť žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od ukončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
            4. V prípade, že rodičia nemajú k dispozícii internet alebo pre nich zaslanie prihlášky elektronicky nie je možné, ponúkame  dňa 16. apríla  2020  v čase od 13,00 hod. do 14,00 hod. vyplnenie prihlášky priamo v škole našim učiteľom.  Je potrebné doniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča.  Platia všetky preventívne opatrenia.

                                                                                                                   Mgr. Mária Šromovská, riaditeľka školy

          • Dôležitý oznam

          • Na základe vyhlásenia mimoriadneho stavu v súvislosti s rizikom šírenia koronavírusu na celom území Slovenskej republiky 

            sa prerušuje výchovno-vzdelávací proces a prevádzka

            v našej ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa

            od 13.03.2020 (piatok) až do odvolania.

            Ďalší postup závisí od toho, ako sa bude vyvíjať situácia na Slovensku, aké opatrenia nariadi vláda, ale aj od nás všetkých, ako tieto opatrenia budeme rešpektovať. Prajeme Vám predovšetkým zdravie a veríme, že sa čo najskôr stretneme všetci v škole!

          • Zápis do 1. ročníka

          • Podmienky zápisu pre školský rok 2020/2021

            Zápis žiakov do 1. ročníka základnej školy sa uskutoční v zmysle § 20 ods. 3 písm. a) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) dňa 7. apríla 2020 o 13,00 hod v priestoroch školy.

            Je povinnosťou zákonného zástupcu dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole prihlásiť.

                Pri zápise základná škola vyžaduje osobné údaje v zmysle § 20 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov :

            a) žiak v rozsahu

            meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresa trvalého pobytu ( alebo adresa kde sa žiak obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, rodné číslo, štátna príslušnosť a národnosť, podľa potreby doklad o zdravotnom znevýhodnení  dieťaťa

            b) identifikácia zákonných zástupcov žiaka

            meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu zákonných zástupcov, alebo adresa kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu  a kontakt na účely komunikácie

                 Odporúčame rodičom priniesť na zápis :

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu,

            - rodný list dieťaťa,

            - ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

                               

                                                                                       Mgr. Mária Šromovská, riaditeľka školy

          • Jarné prázdniny

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Jána Krstiteľa oznamuje rodičom a zákonným zástupcom žiakov a detí,

            že prevádzka ZŠ a MŠ

            bude v čase od 2. marca do 6. marca 2020 prerušená z dôvodu jarných prázdnin

             

            Prevádzka školy a vyučovanie začína v pondelok 9. marca 2020.

          • Otvorená hodina pre predškolákov

          • Do galérie Otvorená hodina pre predškolákov boli pridané fotografie.

            Až raz budem žiačikom prvej triedy, naučím sa písmenká abecedy.

            Dňa 18.02.2020 sa konala otvorená hodina pre predškolákov, kde si vyskúšali, ako to bude vyzerať, až budú prvákmi. Deti si zasadli do školských lavíc a jednu vyučovaciu hodinu absolvovali ako veľkí školáci.